Informatīvais SMU seminārs skolēniem Zemgalē – Jelgavā

IMG_1254parv. 23.septembrī plkst. 12.00 visi Spīdolas ģimnāzijas skolēni no komercklasēm un citi skolēni, kuri šogad vēlas veidot mācību uzņēmumu, tika aicināti Jelgavas Valsts ģimnāzijas zālē uz semināru, kurā tika stāstīts par to, kā pareizi veidot uzņēmumu un rakstīt biznesa plānu. Rādīja mācību uzņēmumus no Eiropas kā piemērus.

Plkst. vēl nebija pienācis 12.00., bet mēs jau pirmo priekšstatu par pasākumu varējām aplūkot video rullītī. Semināru iesāka ar jaukiem ievadvārdiem pēc kuriem sekoja uzņēmuma SIA „Evoipipes” īpašnieks Edgars Viļķins, kurš pastāstīja par veiksmīgā uzņēmuma darbību, kas sākās 2009.gadā. Uzņēmums ražo modernas cauruļu sistēmas, kuras eksportē uz 12 valstīm. Edgara Viļķina atziņa: „Uzņēmējdarbība- ilgs, smags ceļš, bet, ja vēlēsies, pie gala rezultāta nonāksi un vadīsi veiksmīgu uzņēmumu.”

IMG_1255

Tālāk turpinājās ar spīdolnieces Marijas Ručevskas prezentāciju par sava SMU „Go happy”, kurš 2011.gadā uzvarēja un Latviju pārstāvēja starptautiskajā SMU finālā Oslo, Norvēģijā. Viņas uzņēmums nodarbojas ar velosipēda aksesuāru ražošanu. Šādā veidā popularizējot riteņbraukšanu jauniešu un citu gadu gājuma cilvēku vidū. Viņa uzsvēra, ka uzņēmumam jābūt videi draudzīgam, noderīgam, sociāli atbildīgam. Marijas atziņa: „Jāuzstāda savi mērķi. Vecums, nav šķērslis, lai veidotu un vadītu uzņēmumu. Tas var darboties arī 18 gadīgam cilvēkam.”

Pēc šo divu uzņēmumu prezentācijas semināru turpināji pārstāvji no „Junior Anchievement”, kuri pastāstīja, kas tad īsti ir „Junior Anchievement”. Junior Achievement – Young Enterprise Latvija jeb vienkārši JAL ir sabiedriskā labuma organizācija un biznesa izglītības eksperts Latvijas skolās. JAL ir kā tilts starp skolu un biznesa vides profesionāļiem un atspēriena punkts aktīvu un mērķtiecīgu jauniešu sasniegumiem. Viens no JAL projektiem ir „Skolēnu Mācību Uzņēmums”, kurš mācību nolūkos darbojas reālajā vidē. Skolēnu ieguvumi: budžeta vietas, inovatīvas nometnes, biznesa kontakti, balvas u.c. Pastāstīja, kā veidot efektīgu mācību uzņēmumu un tā dokumentu izstrādi. „Junior Anchievement” pārstāvju atziņa: „Trīs galvenās īpašības- motivācija, radošums, iedvesma.”

Tālāk tika aicināta „Swedbank” pārstāve , kura stāstīja par „Swedbank” piedāvājumu SMU dalībniekiem: SMU bankas konta atvēršanu un tā iespējām, norēķinu kartes priekšrocībām, kā rīkoties ar uzņēmuma naudu, konsultāciju pakalpojumiem ko sniedz „Swedbank”. Novēlēja veiksmīgus uzņēmumus un visiem 1.vietu. AS„ Swedbank” atziņa: „Drosme nav bezbailība, bet paša lēmums, ka kaut kas cits ir svarīgāks par bailēm.” /Ambrose Redmoon/

Pēc semināra, katrs aizgāja prom, uzzinādami sev svarīgu un noderīgu informāciju. Mana atziņa: „Lieliska iespēja jau skolas solā izmēģināt uzņēmējdarbības prasmes.”

Sagatavoja: Sintija Griķe.

Kategorija(s): Bez tēmas

Nav komentāru

Komentāri šim ierakstam ir slēgti.