“Skolas mežs”

AS “Latvijas valsts meži” rada kopā ar Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāziju jaunu mācību līdzekli “Skolas mežs”

Aizvadītais gads bijis ražīgs mācībām mežā Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijai, kas iegūto pieredzi apkopojusi kopā ar AS “Latvijas valsts meži” (LVM) un LU Starpnozaru izglītības inovāciju centru (LU SIIC) jaunā mācību līdzeklī “Skolas mežs”.

Šajā līdzeklī skatāmi ieteikumi no pilsētas centra skolas, kā iespējams pilnvērtīgi nodrošināt skolēnu saikni ar dabu, vienlaikus sasniedzot kvalitatīvu mācību rezultātu. Lai līdzeklis noderētu kā piemērs un iedvesma arī pārējām Latvijas skolām, materiāla pilnveidē iesaistīti LU SIIC speciālisti. “Skolas mežs veicina kompetenču izglītību kā vide, kur iespējams nodrošināt mācību saikni ar reālo dzīvi atbilstoši “Skola 2030”, mācību procesā integrējot gan dabaszinātņu, gan matemātikas, gan sporta un veselības jomas uzdevumus,” skaidro Uldis Dzērve, LU SIIC speciālists. Līdzeklis ir pieejams ikvienam bez maksas elektroniskā veidā LVM mājas lapā.

Skolas mežs mācību materiāls skatāms šeit: skolas-mezs_darba-fails_finala_15112021.pdf (lvm.lv)

Skolas meža iniciatīvu noteiktā Latvijas valsts mežu teritorijā Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzija realizē jau divus gadus. Stāsta ģimnāzijas direktore Ilze Vilkārse: “Skolas mežs ir iespēja parādīt, ka tas, ko mācās skolas solā, ir vērojams dabā. Tas, ko redzam skolas mikroskopā, ir tepat noplūcams. Visas formulas taču ir ņemtas no dabas! Mēs gribam iemācīt saviem bērniem atbildīgu attieksmi pret vidi. Tāpēc mēs viņus mācām mežā.”

Savā Skolas mežā kopš 2013. gada darbojas Rīgas Teikas vidusskola, bet šajā mācību gadā iniciatīvai pievienojusies arī Kalnsētas pamatskola, kas atrodas Saldū. Visām skolām, kuru audzēkņi piedalās AS “Latvijas valsts meži” izglītības aktivitātēs, ir iespēja iegūt savu skolas mežu  – noteiktu valsts mežu teritoriju regulārām mācībām dabā. Katra mācību gada noslēgumā, izvērtējot skolu pieteikumus, LVM slēdz līgumu ar gada motivētāko skolu. Plānots, ka februārī skolotājiem būs iespēja piedalīties tiešsaistes tālākizglītības kursos saistībā ar jaunākajiem vides izglītības materiāliem un aktivitātēm, kuras skolām piedāvā LVM. Papildu informācija www.lvm.lv/talakizglitiba

Kategorija(s): Avīze, Skolas mežs

Nav komentāru

Komentāri šim ierakstam ir slēgti.