„Latvijas skolas soma”

Kultūrizglītības programmas „Latvijas skolas soma” ietvaros 11.kom klases skolēni noskatījās tiešsaistē kinolektoriju par animēto dokumentālo filmu “Mans mīļākais karš”.

Animēta dokumentālā filma ir Latvijas kino neierasts un īpašs kino veids, un par šāda darba specifiku stāsta režisore un scenārija autore  Ilze Burkovska-Jacobsen un jaunieši, kuri ierunāja filmas tekstu. Lektorijā uzzinājām ne tikai par režisores darbu, bet arī to, kā jaunajiem aktieriem gāja ar filmas balsu ieskaņošanas procesu. Interesanta bija režisores saruna ar jauniešiem par padomju periodu.

Filmas darbības laiks ir režisores bērnība un skolas gadi Padomju Savienības galējos rietumos – Kurzemē. Šajā filmā viņa stāsta par  Padomju Savienību, kad bija pionieri, dzelžaina disciplīna skolā, tukši veikali, bet pavisam tuvu režisores mājām atradās biedējošs militārs objekts – poligons.  Filmā redzam, ka mazā Ilze grib būt laba skolniece, čakla pioniere, viņa kļūst par pulciņa vadītāju, raksta laikrakstam Pionieris, gatavojoties kļūt par žurnālisti.

“Visi mani bērnības piedzīvojumi bija saistīti ar karu – karš bija klātesošs visu laiku, stāstos par to balstījās visa padomju cilvēka eksistence,” režisore stāsta par augšanu padomju laikā. Filma vēsta par režisores personības veidošanos, pavadot lielāko daļu bērnības militarizētajā Saldū. Ceļš uz mežu ir slēgts, jo aiz tā atrodas armijas poligons; katram skolniekam klasē jāprot apieties ar šaujamieroci, jāpiedalās ierindas skatēs un dažādās militārās aktivitātēs. No pusvārdiem noprotams, ka dažas tēmas nedrīkst apspriest.

Šo filmu vajadzētu noskatīties visiem mūsu skolas skolēniem. Filmas režisore Ilze Burkovska- Jacobsen : “Filmas pamatjautājums – cik liela nozīme ir katra cilvēka atbildībai, drosmei un ticībai – ir svarīgs gan pagātnē, gan šobrīd, gan Latvijā, gan citur pasaulē.”

Kategorija(s): Skolas soma

Nav komentāru

Pievienot komentāru

Tev jāielogojas, lai pievienotu komentāru.