Kārlis Streips tiešsaistē tiekas ar skolēniem

Kārlis Steips

Mediju skolas mācību programmas ietvaros Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzija uzsākusi Latvijā zināmu žurnālistu un mediju speciālistu tikšanos ar skolēniem. Pirmais uz sarunu tika aicināts televīzijas un radio žurnālists Kārlis Streips, kurš ilgus gadus vada dažādus raidījumus par sabiedrībai aktuāliem tematiem un šobrīd ir redzams RīgaTV 24 raidījumā “Vēlais ar Streipu”. Žurnālists strādā arī kā lektors Latvijas Universitātē Sociālo Zinātņu fakultātē, tādēļ krietni labi pārzina ne tikai žurnālista darba specifiku, bet var dalīties arī informācijā par to, kas jāzina un jāprot topošajiem studentiem.

Respektējot valstī noteiktos ierobežojumus, tikšanās ar skolēniem notika tiešraidē. K.Streips dalījās savā pieredzē par to, kā kļuvis par žurnālistu, tostarp, kā sācis darbu Latvijā. Atbildot uz skolēnu uzdotajiem jautājumiem viņš norādīja, ka: “žurnālistika ir vairāk līdzīga operdziedāšanai, nekā fizikai, ir jābūt talantam, ko studiju un prakses ietvars var spodrināt. Ļoti svarīgas ir labas latviešu valodas prasmes. Žurnālistam ir jābūt spējīgam ieturēt neitralitāti un jābūt ziņkārīgam un gatavam rakstīt un runāt par visu pēc kārtas.” Lai trenētu savas valodas prasmes, K. Streips mudināja jauniešus lasīt, un nevis interneta ziņas, bet latviešu literatūras darbu. Viņš arī uzsvēra, ka izšķiroša nozīme ir iespējai jau skolas laikā iemēģināt roku savā profesijā, kas interesē un potenciāli varētu kļūt par nākotnes nodarbošanos. Tādēļ pēc sarunas skolēni saņēma arī praktisku darba uzdevumu.

Noslēgumā uz jautājumu – kādu jūs redzat žurnālistikas nākotni, Kārlis Streips atbildēja: “Es vienmēr ceru, ka laikraksta pēdējais numurs iznāks tajā rītā, kura vakarā es nomiršu. Man patīk šķirstīt lapas un lasīt žurnālus un avīzes. Saprotu, ka jauniešiem ir internets un  telefons, bet es gribu teikt, ka tas, kas ir rakstīts drukātā materiāla ir daudz nopietnāks materiāls par to, kas atrodams internetā.”

Tikšanās ar Latvijā zināmiem žurnālistiem un mediju speciālistiem notiek sadarbībā ar biedrībām “Saules skola” un “Spīdolas ģimnāzijas izaugsmes fonds”, kā arī projekta konkursa ietvaros tiek līdzfinansētas no Jelgavas pašvaldības budžeta. Plānots, ka attīstot mediju skolas programmas aktivitātes, skolēniem būs iespēja sadarboties arī ar laikrakstu “Zemgales Ziņas”.

Iveta Pavziniuka

Saite uz sarunu ar Kārli Streipu: https://youtu.be/Z1LK2sCYJVo

Foto:https://www.latviesi.com/mediju-jaunumi/karlis-streips-busim-gudri

Kategorija(s): Bez tēmas

Nav komentāru

Komentāri šim ierakstam ir slēgti.