9.kom. klases ekskursija uz Lielvārdi un Skrīveriem.

Pateicoties projektam „Latvijas skolas soma”, kuras ietvaros ikvienam mūsu valsts skolēnam tiek nodrošināta iespēja izzināt un klātienē pieredzēt Latvijas kultūras un dabas vērtības, Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas 9.kom. klases skolēni 26. novembrī devās ekskursijā uz Lielvārdi un Skrīveriem. Klase viesojās trīs vietās: Lielvārdes Andreja Pumpura muzejā, „Zelmas maiznīcā” un Skrīveru „Mājas saldējumā”.

A.Pumpura muzejā mums bija lieliska iespēja gūt informāciju par latviešu tautas varoni Lāčplēsi, eposa autoru Andreju Pumpuru, Lielvārdi un Lielvārdes jostu. Lai labāk izprastu eposa autora dzīvesstāstu, mums bija lieliska iespēja iejusties lomās (Andrejs Pumpurs – Mārtiņš Krišs Krūklītis, mācītājs Krons – Emīls Jonkus u.c.) un īsi izspēlēt A.Pumpura dzīvi muzeja telpās. Pa mazam solītim izspēlējot autora dzīvi, nonācām arī pie īsā eposa teātra izrādes. Gan paši aktieri, gan arī skatītāji izbaudīja divas stundas priekos un asarās. Tik žēl, ka tās paskrēja vēja spārniem. Pēc interesantās ekskursijas muzeja telpās kopā devāmies pastaigā pa parku gar Daugavas krastu. Mēs apskatījām Lielvārdes pils pilsdrupas, daži pasēdēja Daugavas krastā un noraudzījās uz skaisto, līkumaino upi vai pamērcēja roku vēsajā Daugavas ūdenī, bet pašā ekskursijas daļas noslēgumā fotografējāmies pie lielā, ap 80 tonnu smagā akmens, kas tiek dēvēts par Lāčplēša gultu. Visi likām rokas uz akmens, lai piepildītu vienu kvēlāko vēlēšanos. 

Pēc interesantā un aizraujošā muzeja apmeklējuma visi devāmies uz „Zelmas maiznīcu”, kur apguvām maizes cepšanas tradīcijas. Ceptuvē mums visiem bija lieliska iespēja pašiem izveidot un izcept dažādas formas  ūdenskliņģerus. Nedaudz uzzinājām arī par maiznīcas un kliņģeru vēsturi. Visi kopā nobaudījām pašizceptos kliņģerīšus ar siltu tasi piparmētru tējas. Pēc nobaudītā mielastiņa pa ceļam uz Skrīveriem piestājām un īsā pastaigā izstaigājām Sūnu taku, kur apskatījām no koka izveidotās figūriņas pēc A.Upīša stāsta „Sūna ciema zēni” motīviem.

Vēlā pēcpusdienā bijām Skrīveros “Mājas saldējumā” un nobaudījām viņu garšīgo saldējumu, uzzinājām daudz par saldējumu veidiem un tapšanu un iepazināmies ar uzņēmuma vēsturi. Nogaršojām kartupeļu – tomātu saldējumu, ogles saldējumu, melleņu sorbetu un vēl citus brīnumgardus saldējumus. Aprunājoties ar uzņēmuma īpašnieci Leldi Sotnieci, uzzinājām dažādas noderīgas atziņas, ko uzņēmums guvis visā darbības laikā – 12 gados. Mums, kā komerčiem šīs atziņas bija svarīgas, piemēram: ‘’Mazāk ir vairāk’’ vai ‘’Darbs ir laime’’.

Mēs izbaudījām jautro un izzinošo ekskursiju. Tagad mūsu kolektīvs ir saliedētāks un zinošāks par Latvijas vērtībām – eposu ‘’Lāčplēsis’’, kā arī izprot uzņēmējdarbības veiksmes un neveiksmes.

Beatrise Dērica, Ivonna Paegle

Kategorija(s): Skolas soma

Nav komentāru

Komentāri šim ierakstam ir slēgti.