“Skolas somas” aktivitāte

12.v un kom. klases fiziķus jau kādu laiku urdīja zinātkāre stundās apgūto redzēt darbībā, tāpēc 6.novembrī mēs “Skolas soma” projekta ietvaros devāmies lūkoties zvaigznēs Baldones observatorijā un aplūkot, kā Latvijā tiek ražota elektroenerģija Ķeguma un Pļaviņu HES.

Baldones tuvumā, meža ielokā, atrodas Baldones Šmita teleskops, kas ir lielākais Baltijā un divpadsmitais lielākais šādas sistēmas teleskops pasaulē. Baldones teleskopu paredzēts iesaistīt Zemei bīstamo objektu (asteroīdukomētu) novērošanā un orbītu precizēšanā. Iekštelpās temperatūra ir identiska āra temperatūrai. Kādēļ? Lai teleskopa lēca neaizsvīstu! Cēlušies bijām agri, bet gide entuziastiski rādīja kosmosa dziļumus interaktīvā formā, kā arī uzdeva mums āķīgus jautājumus. Bijām patīkami pārsteigti par šādu ekskursantu iesaisti!

Daži interesanti fakti:

2008.gadā ar Šmita teleskopu atklāts pirmais asteroīds – Baldone.
Uz Saules ir 15 milj. grādu (°C) karstums.
Diena un nakts uz mēness ilgst 2 nedēļas.
Marsa polus klāj sausais ledus.
Vēja ātrums uz Jupitera ir 200 m/s.

Pļaviņu un Keguma HES mums ļāva apskatīt no iekšpuses. Redzējām milzu iekārtas vairāku stāvu augstumā, kas nodrošina HES darbību. Palu periodā (pavasarī) Pļaviņu HES tiek aktivizēti visi vai gandrīz visi hidroagregāti, kuru kopējā jauda ir 825 MW. Kad apskatījām Pļaviņu HES, tika darbināts tikai viens hidroagregāts, dažus laboja. Izrādās, ka Pļaviņu HES ir lielākā hidroelektrostacija Latvijā un 2. lielākā Eiropā – 25% no Latvijā saražotas elektrības nāk no šīs hidroelektrostacijas. Savukārt Ķeguma HES būvniecību aizsāka jau pirmajā Latvijas neatkarības periodā, un 1939.gads, kad iedarbināja tā pirmo hidroagregātu, ir uzskatāms par Latvijas enerģētikas aizsākumu. Ķeguma muzejā gide pastāstīja HES vēsturi, kā arī ļāva aplūkot dažādus ietērpus un priekšmetus, ar kuriem veic HES apkalpi.

Katra ekskursija ļauj praksē ieraudzīt to, ko apgūstam skolas solā. Šī sasaiste ir ļoti nozīmīga, tā rada interesi un iedvesmo jauniem izaicinājumiem.

Kategorija(s): Bez tēmas, Skolas soma

Nav komentāru

Komentāri šim ierakstam ir slēgti.