Valsts valodas diena

11. maijā, sagaidot viena no jaunlatviešu kustības dalībniekiem, latviešu nacionālās valodniecības pamatlicēja Jura Alunāna 185. jubileju un godinot Valsts valodas dienu, kas tradicionāli tiek atzīmēta 13. maijā, Ādolfa Alunāna memoriālajā muzejā viesojās Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas 8. soc klase. Skolēni izzināja Jura Alunāna devumu latviešu valodā, iepazina latviešu autorus un viņu darbus, kā arī ar muzikālu priekšnesumu ieskandināja J.Alunāna apaļo jubileju.

«Par Juri Alunānu mācījāmies vēsturē, runājot par jaunlatviešiem, taču šodien uzzinājām daudz jauna. Mums patika viktorīna par latviešu autoriem, jo ne vien atsaucām atmiņā savas zināšanas, bet iemācījāmies daudz jauna,» vērtē Evelīna, Anete, Elīza un Kristiāna.

Mūs sagaidīja un īpašu viesmīlību izrādīja Ā.Alunāna memoriālā muzeja speciāliste Evija Elpere.

Pasākuma noslēgumā meitenes sveica J.Alunānu ar Renāra Kaupera skaņdarbu «Mana dziesma». «Mums šī dziesma šķita piemērota, jo Juris Alunāns, mūsuprāt, dzīvojis ar apziņu – kurš tad cits, ja ne es. Tas sasaucas ar dziesmas vārdiem,» stāsta Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas latviešu valodas un literatūras skolotāja Dace Lielanse. «Šis bija jauks un vērtīgs kopā būšanas mirklis vietā, kas nav skola».

Valsts valodas dienas atzīmēšanas tradīcija Latvijā aizsākta 2012. gadā ar mērķi J.Alunāna dzimšanas dienā radošā un mūsdienīgā veidā svinēt to, ka mūsu valsts valoda ir latviešu valoda. Šīgada svētku tematika ir «Valoda uz trotuāra», tādēļ 13. maijā Rakstniecības un mūzikas muzejs aicināja ikvienu doties pilsētvidē un ar krītiņiem rakstīt uz ietvēm savus iemīļotākos latviešu literatūras citātus kā sveicienu Jurim Alunānam. Savus sveicienus pie muzeja atstāja arī Spīdolas ģimnāzijas skolnieces un skolotāja.

Savukārt 7. V klase tieši 13. maijā latviešu valodas stundā devās ārā, lai pievienotos aicinājumam. Vai pamanījāt uzrakstus pie skolas?

Kategorija(s): Soc. aktivitātes

Nav komentāru

Komentāri šim ierakstam ir slēgti.