Aizvadīta 4. Vides konference

IMG_879227.aprīlī norisinājās, nu jau par tradīciju kļuvusī, Vides konference. Vides konferencē piedalījās gandrīz 150 skolēni no vides virziena klasēm. Dalība Vides konferencē skolēniem sniedz iespēju gūt plašāku ieskatu vides jautājumos un satikt iedvesmojošus cilvēkus.

Konferences atklāšanā skolēnus sirsnīgi sveica skolas direktore Ilze Vilkārse un Jelgavas Domes priekšsēdētāja vietnieks izglītības un sporta programmā Aigars Rublis, kurš mudināja skolēnus rūpēties par savu apkārtējo vidi, mīlēt savu pilsētu un valsti. Savukārt, 9 kv klases skolnieks Mikus Svikulis savus vienaudžus iepazīstināja ar Vides SOS mobilo aplikāciju, kuru mudināja izmantot, lai veiksmīgi ziņotu par dažāda veida vides piesārņojuma avotiem.

IMG_8915Konferences pirmajā daļā skolēniem bija iespēja tikties ar 3 dažādiem vides nozares profesionāļiem. Latvijas petroglifu centra aktīvists Juris Metums skolēnus iepazīstināja ar Latvijas petroglifu centra darbību un pastāstīja par ekspedīcijām, kurās dodas apzināt, mērīt un iepazīt Latvijas alas, ūdenskritumus, dižkokus un kultūrakmeņus. Pēc šīs tikšanās skolēni, kā galvenās atziņas minēja iespēju uzzināt par dažādiem Latvijas dabas pieminekļiem, piemēram, platāko dižozolu Baltijā un Austrumeiropā – Kaives Senču ozolu, lielāko laukakmeni Latvijā – Nīcgales lielo akmeni, savukārt, 11. v klases skolnieks Emīls Ralfs Pastava ierosināja izdomāt kādu akciju, lai ierosinātu skolas iesaistīties Latvijas dabas pieminekļu apzināšanā un aizsardzībā.

Skolēniem bija iespēja tikties arī ar Latvijas kokrūpniecības federācijas pārstāvī Kristapu Cepli. Kristaps skolēnus iepazīstināja ar meža nozari kā Latvijas ekonomikas dzinējspēku. 10. v klases skolnieks Aivars Švaicāns pēc konferences atzina, ka konferencē dzirdētais ir lauzis stereotipus, ka Latvijā kokus izcērt vairāk nekā iestāda un bija pārsteigts, ka pēdējos 100 gados meža platība Latvijā pieaug. Līdzīgi kā Aivars arī pārējie skolēni pie galvenajām iegūtajām atziņām bija norādījuši, iespēju iegūt vērtīgu informāciju par koksnes daudzfunkcionālo izmantošanu, eksportu un vērtību mūsu valsts tautsaimniecībā. Pēc šīs nodarbības skolēni saskata perspektīvas strādāt meža nozarē.

Pārdomas par klimata pārmaiņām skolēnos rosināja tikšanās ar biedrības “homo ecos” pārstāvi Artūru Jansonu. Artūra stāstītajā skolēnu uzmanību pievērsa informācija par cilvēku patērēto resursu apjomiem un to lietderību, kā arī globālās vides problēmām, kuru sekas nenoliedzami pasaulē jau izjūtam. Pēc tikšanās skolēnus bija iedvesmojuši Artūra sniegtie fakti un pierādījumi, kā arī no jauna uzjundīja pārliecību, ka no katra indivīda ir atkarīga vides saglabāšana un katrs ir atbildīgs par nākotnes paaudzēm, kam mēs atstājam savu planētu.

IMG_8971Pēc vērtīgajām tikšanām skolēniem bija iespēja piedalīties erudīcijas konkursos atpazīstot Latvijas ūdenskritumus un alas, atbildot uz jautājumiem par mežsaimniecību, koku un meža iemītniekiem. Īpašus uzdevumus bija sagatavojusi Latvijas Lauksaimniecības universitātes Lauksaimniecības un Meža fakultāte. Skolēniem bija jāatpazīst dažādi graudaugi, dzīvnieku spalvas, garšaugi un ragi, kā arī bija aprunāties ar studentiem par studijām Latvijas Lauksaimniecības universitātē un studentu dzīvi.

Paldies 12. v klases skolniekiem Jānim Govčim, Elīnai Lasmanei, Artūram Zotovam, Rinātam Šaihulovam, Valteram Paulam Kārklam un Laurai Karīnai Pizānei par palīdzību konferences organizēšanā.

Konferences tapšanā īpašu paldies sakām mūsu atbalstītajiem SIA Estonian, Latvian & Lithuanian Environment, Jelgavas Tipogrāfijai, Latvijas Lauksaimniecības universitātei, bankai “Citadele” un Tūrisma inventāra veikalam Gandrs.

Kategorija(s): Vid. aktivitātes

Nav komentāru

Komentāri šim ierakstam ir slēgti.