Karjeras nedēļa Jelgavas Spīdolas ģimnāzijā

Tāpat kā visā Latvijā un Jelgavā, arī Jelgavas Spīdolas ģimnāzijā ar dažādām aktivitātēm no 13. līdz 17. oktobrim aizvadīta Karjeras nedēļa, kurā ar atšķirīgu aktivitātes līmeni iesaistījās visi skolas skolēni, apmeklējot daļu vai visus skolas rīkotos pasākumus.

Karjeras nedēļa Jelgavas Spīdolas ģimnāzijā sākās 13. oktobra rītā ar skolēnu ekskursiju uz Latvijas labāko un draudzīgāko uzņēmumu – Draugiem.lv. Ekskursijā piedalījās skolēni pēc iepriekšēja pieteikuma, izvērtējot kandidātu vidējo atzīmi.

14. oktobrī notika pasākums komerczinību novrirziena skolēniem “Esi radošs savā profesijā”, un skolā viesojās uzņēmējs Edgars Rozentāls (bezpilota lidaparātu ražošana – AirDog), stāstot par dažādajiem biznesa projektiem, kuros viņš ir paguvis līdz šim iesaistīties. Turpinājumā dažas atziņas uzņēmējdarbībā, kuras skolēni guvuši no šīs tikšanās:

Var uzsākt biznesu no nekā, galvenais, lai ir ideja. Programmēšanu var apgūt pašmācības ceļā. Jādara tas, kas tev patīk un jābūt neatlaidīgam, tad panākumi neizpaliks. Atzīmes skolā nav tik būtiskas, svarīgākais – kas tu esi. Ne viss dzīvē norit kā plānots, tāpēc jāprot pielāgoties. Ir svarīgi prast strādāt komandā – viens nav cīnītājs. Gūstot arvien lielākus panākumus, nedrīkst kļūt iedomīgam. Lielām lietām ir mazs sākums.

Taču īsi pirms tam Jelgavas Amatniecības vidusskolā norisinājās konkurss 9. klašu skolēniem “Profesiju karuselis”, kurā Jelgavas Spīdolas ģimnāziju pārstāvēja divas komandas, no kurām viena – 9.kv komanda kopvērtējumā ieguva 2. vietu.

15. oktobrī tik rīkota jau par tradīciju kļuvusī “Vecāku profesijas diena”, kad 13 vecāki ieradās skolā, lai iepazīstinātu skolēnus ar viņu nodarbošanos un profesijas specifiku. Pasākumā tika pārstāvētas tādas profesijas kā žurnālists, uzņēmējs, izplatītājs, jaunu produktu attīstītājs, tiesneša palīgs, jurists, politiķis, ziņu aģentūras vadītājs, grāmatvedis un kuģu mehāniķis, un tas bija apmeklētākais karjeras nedēļas pasākums skolā. Paralēli skolēni devās uz karjeras kabinetu, kur varēja pildīt pašizziņas testus un noskatīties īsfilmu par karjeras veidošanu.

16. oktobrī vides un vispārējā virziena skolēni tikās ar ekstravaganto bioloģi un biotehnoloģi Inesi Čakstiņu, kas skolēniem stāstīja par biologa daudzveidīgo karjeras trajektoriju, iedrošinot skolēnus riskēt un izmantot dzīves sniegtās iespējas. Skolēnu atziņas no tikšanās laikā dzirdētā:

Lai kļūtu par biologu ir daudz jāmācās un jāzina. Pārsteidza, ka biologi tik daudz ceļo. Nav jābaidās no nezināmā. Zinātne nav tikai sausa teorija, tā ir iekļaujama ikdienas dzīvē. Negaidīta iespēja bieži vien var būtiski mainīt turpmāko dzīvi – jāprot šīs iespējas izmantot. Līdz labam darbam ir ilgs un grūts ceļš, taču grūts darbs vainagojas panākumiem. Izrādās, zāles izgatavo ne tikai Amerikā, bet arī Francijā un Latvijā. Biologiem ir plašas karjeras iespējas.

Visbeidzot spraigā karjeras nedēļa noslēdzās nedaudz jautrākās noskaņās, skolā uzņemot aktieri, komiķi un TV seju Jāni Skuteli, kas nepiespiestā gaisotnē klātesošos iepazīstināja ar savas nodarbošanās specifiku. Dažas lietas, ko skolēni sadzirdējuši, pa starpu smieklu uzplūdiem:

No kļūdām ir jāmācās, ir jāieklausās objektīvā kritikā un sevi nemitīgi jāpilnveido. Bieži vien ir svarīgi, vai cilvēks ir labs pēc savas būtības, nevis viņa diplomu bagāža. Dzīvi nedrīkst uztvert pārāk nopietni, par to der reizēm arī pasmieties. Komiķi pārsvarā pelna ar korporatīvo vakaru vadīšanu.

Pateicamies visiem karjeras nedēļas dalībniekiem un atbalstītājiem, īpašs, paldies, skolēnu vecākiem, kas nenobijās no šī grūtā uzdevuma un izbrīvēja laiku skolēnu izglītošanai. Paldies viesiem, kuru ikdiena ir ne mazāk saspringta, lai atvēlētu laiku jauniešu iedvesmošanai, un visbeidzot izsakām pateicību visam skolas kolektīvam par sapratni, atbalstu un iesaistīšanos.

Patlaban tiek apkopota informācija un izdarīti dažādi secinājumi, lai nākamgad karjeras nedēļa būtu vēl labāka!

Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas
pedagogs – karjeras konsultants
Ričards Pāns

Kategorija(s): Bez tēmas

Nav komentāru

Pievienot komentāru

Tev jāielogojas, lai pievienotu komentāru.