Ziņas no jauno ģeogrāfu skolas

22.oktobrī LU Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātē notika Jauno Ģeogrāfu skolas pirmā nodarbība – priekšsacīkstes Valsts atklātajai ģeogrāfijas olimpiādei. Piedalījās 152 skolēni no visas Latvijas, tajā skaitā 22 Spīdolas ģimnāzijas skolēni. Skolu kopvērtējumā Spīdolas ģimnāzija ieguva 3. vietu.

2.vietu 7.-9.klašu grupā ieguva Tomass Andersons (9.kom)

6.vietu 12.klašu grupā ieguva Edgars Labors (12.kom)

8.vietu 11.klašu grupā- Matīss Zariņš (11.kom)

Izcili rezultāti atsevišķos konkursos –

AAE demogrāfiju perfekti pazīst un varbūt pat pārņemt viņu pieredzi Latvijā spētu Tomass Andersons (9.kom)– 1.vieta šajā konkursā

Variantos A, B, C vai D gluži kā kazino azartspēlē visbiežāk pareizā atbilde “iekrita” Raivim Beņķītim (9.kom.)

12.novembrī notiks Valsts atklātā  ģeogrāfijas olimpiāde. Vismaz 23 punktus ieguvušie (no 105 iespējamajiem), kvalificējušies Latvijas atklātajai ģeogrāfijas olimpiādei 12.novembrī, kur tāpat tiek gaidīts arī iepriekšējās JĢS sezonas kopvērtējuma katras klašu grupas labāko desmitnieks.

Tiesības tajā piedalīties ieguvuši: Tomass Andersons (9.kom), Edgars Labors (12.kom), Matīss Zariņš (11.kom), Ella Zaiceva(9.kom), Brencis Eglītis (8.kom), Raivis Beņķītis (9.kom), Romāns Galaiko (9.kom), Austra Apsīte (9.kom), Matīss Baldonis (9.kom), Ketija Ringa Karahona (7.kom), Rolands Upelnieks (8.kom), Edgars Drusts (9.kom, Eduards Krastiņš (9.kom), Lauris Meimanis (8.kom), kā arī pagājušajā mnācību gadā sekmīgi startējošais Nauris Hofmanis.

Paldies par punktiem skolu vērtējumā- Ralfam Mellupam (8.kom). Elīnai Anitēnai (7.kom), Gerdai Pootai (7.kom), Valtam Vēverim (8.kom), Katrīnai Tamisārei (7.kom), Ievai Lailai Kalniņai (7.kom), Anastasijai Solovejai (7.kom), Katrīnai Sakalauskai (7.kom).

Dažas kuriozākās atbildes, kas bija rakstītas dalībnieku lapās (informācija aizgūt no JĢS mājaslapas):

Jautājums: Raksturo Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) ģeogrāfisko novietojumu!

Atbilde: Labs novietojums

Atbilde: Tur ir pāris upju, daudz smilšu, naftas un arābu

Atbilde: Bengālijas līča piekraste

Atbilde: Apskalo Klusais okeāns

Atbilde: Āfrikā

Atbilde: Precīzi nepateikšu, zinu tikai to, ka viņiem apkārt dzīvo krievi.

Atbilde: Dienvidu puslodē

Atbilde: Bersijas līcis (labi, ka dalībnieks vēl neizdomāja līdzīgā kļūdainā manierē pierakstīt arī kaimiņvalsti Saūda Arābiju)

Jautājums: Dota tabuliņa ar vairākiem AAE iedzīvotāju skaitu senākos un nesenākos gados, kur jānosauc senākais tautas skaitīšanas datums! (vienkārši jāpaņem senākais nenoapaļotais, tātad precīzais, skaitlis, nevis noapaļotais, tātad aptuveni aplēstais skaitlis – pat pirmklasnieks to spētu izdarīt)

Atbilde: Vai tiešām neko vieglāku nevarējāt pajautāt? (bet pārsteidzošā kārtā šis pašpārliecinātais dalībnieks atzīmē nevis senāko, bet jaunāko gadaskaitli, citiem vārdiem sakot – izgāžas pat pirmklasnieku acīs)

Jautājums: Nosaukt AAE galvaspilsētu!

Atbilde: Abu-Dabī jau diez vai būs!?

Atbilde: AAE vispār nav galvaspilsētas

Jautājums: Kāpēc AAE no naftas ieguves arvien vairāk pārorientējas uz citām biznesa nozarēm?

Atbilde: Tāpēc, ka saprata, ka naftu iegūt ir kaitīgi.

Atbilde: Visparastākā mantkārība.

Jautājums: Kāpēc AAE izputēja pērļu zvejniecība?

Atbilde: Zivis izmira (vai tad pērļgliemenes tur pērles vairs nebriedina, ka zivīm viņu vietā tagad jāķeras pie šī biznesa).

Jautājums: No kuras valsts AAE ir visvairāk imigrantu?

Atbilde: No Eiropas (līdzīgi kā kāda amerikāniete erudīcijas konkursā apgalvoja, ka Eiropa ir viena vesela valsts, kurā runā franciski)

Jautājums: Kāpēc Igaunijai atšķirībā no Latvijas un Lietuvas austrumu pierobežā nav izveidojies tik izteikts etnogrāfiskais pārejas reģions?

Atbilde: Jo Igaunijai ar Poliju ir daudz īsāka robeža nekā Latvijai un Lietuvai (ar kurām tik valstīm Polijai nav kopīga robeža).

Jautājums: Kā 5 stundu laikā apturēt ostai tuvojošos lavas straumi?

Atbilde: Ātri uzbūvēt priekšā lavai sniega mūri, bet, ja tas nepalīdz, tad gan ātri mukt projām.

Atbilde: Jāizveido dzīvā ķēde un jāaptur (Īslandē jau tā tik maz iedzīvotāju).

Jautājums: Kāda saimniecības nozare Zviedrijā un Somijā visvairāk rada dioksīna piesārņojumu?

Atbilde: Matu balināšana (jā, dioksīns ir balinātājs, bet ne jau matiem, cilvēkam no tās indes jāturas pa gabalu).

Atbilde: Zivis vainīgas (tas tiesa, ka Baltijas jūras zivīs konstatēts dioksīna līmenis, kas pārsniedz ES pieļaujamās normas, bet vainot zivis tādēļ, ka tās saindējas ar cilvēku radīto piesārņojumu būtu tas pats, kas vainot upi, ka tā tecēja tieši zem tā tilta, no kura es izdomāju izgāzt degvielas mucu).

Jautājums: Kā demogrāfiski izskaidrot, kāpēc iedzīvotāju skaita ziņā raženākajā Lietuvā padomju gados bija daudz mazāks komunistiskās partijas biedru skaits nekā mazākajā Latvijā?

Atbilde: Jo lietuvieši bija gados jaunāki par latviešiem un nepietiekamais vecums tiem liedza iestāties partijā (tātad Lietuvā padomju laikā dzīvoja pārsvarā bērni un tīneidžeri, bet pieaugušos bija pagrūti kaut kur sameklēt).

Jautājums: Kāpēc Igaunijas ziemas sporta centri pretēji Latvijai novietoti tieši valsts dienvidos (Otepē), nevis ziemeļos?

Atbilde: Jo tur ir aukstāks un augstāks (lielos vilcienos jau ir pareizi).

Kategorija(s): Bez tēmas

Nav komentāru

Komentāri šim ierakstam ir slēgti.