Ekskursija uz medicīnas un okupācijas muzeju.

29. septembrī 11. kom klase devās uz Rīgu uzzināt ko vairāk par medicīnas vēsturi un Latvijas okupāciju, viesojoties Paula Stradiņa medicīnas vēstures muzejā un Latvijas okupācijas muzejā.

Sinum, TV, Muzejs 053

Vispirms apmeklējām Paula Stradiņa medicīnas vēstures muzeju, kurš ir dibināts 1957. gadā un, kura pamatā ir profesora Paula Stradiņa personīgā kolekcija.

Ekskursija tika sadalīta četros stāvos – Etnomedicīna, Viduslaiki, 18.gs. – 19.gs. medicīna un visbeidzot medicīna Latvijā.

Ekskursija sākas muzeja ēkas pagrabstāvā, kur izvietotie eksponāti atspoguļo medicīnas attīstības pirmsākumus. Traumu ārstēšana, brūču pārsiešana, tautas dziedniecības paņēmieni – tas viss bija zināms jau tālajā senatnē. Neatņemama sastāvdaļa tajā laikā bija maģiskā medicīna – amuleti, talismani un burvestības – , kuru pārstāvēja burves, šamaņi un zintnieki.

Otrajā stāvā, mums bija iespēja apskatīt rekonstruēto viduslaiku klostera hospitāli un aptieku, apmeklēt pēc profesora Paula Stradiņa ieceres izveidoto viduslaiku pilsētu, kā arī iepazīties ar tālaika izplatītākajām slimībām un to ārstēšanas metodēm.

Trešajā stāvā tika apskatīta jauno laiku ekspozīcija, kura sniedz ieskatu par straujo medicīnas progresu. Tas ir sasniegumu un atklājumu laiks. Tiek atklāti rentgena stari un iespējas tos izmantot medicīnā, notiek pirmās operācijas ētera narkozē, tiek atklāts tuberkulozes ierosinātājs un vakcīna pret bakām.

Ekskursiju noslēdza ar Latvijas medicīnas sasniegumiem. Izslavētie Latvijas kūrorti, medicīniskā Rīga un, protams, prof. Paula Stradiņa darba kabinets tie ir tikai daļa no plašās ekspozīcijas. Sava vieta atvēlēta arī kosmiskai medicīnai, kuras izpētē līdzdalību ņēmuši arī latviešu zinātnieki.

Ekskursijas nākošais gala punkts – Latvijas okupācijas muzejs, kurš ir izveidots, lai cilvēki gan no Latvijas, gan no citām valstīm spētu uzzināt ko vairāk par Latvijas okupāciju un visu, kas ar to saistīts.

Muzejā tikām iepazīstināti ar vēsturiskiem dokumentiem, fotogrāfijām un priekšmetiem, kas liecina par okupācijas varu politiku Latvijā. Daudzi no eksponātiem vēsta par okupācijas varu teroru pret Latvijas iedzīvotājiem (piemiņas lietas no ieslodzījuma vietām un izsūtījuma). Citi par tautas pretestību svešajām varām (partizānu cīņām, nacionālās pretestības grupu darbību, latviešu tautas kultūras vērtību saglabāšanu).

Ekspozīcijas ievaddaļā tikām iepazīstināti  ar Latvijas okupācijas priekšvēsturi: Padomju un nacistu totalitāro režīmu sadarbību, noslēdzot 1939. gada 23. augustā Molotova-Ribentropa paktu un sadalot ietekmes sfērās Austrumeiropas zemes.

Tālāk mums tika sniegta iespēja iepazīties ar Latvijas vēsturi pirmās padomju okupācijas laikā, vācu okupācijas un otrās padomju okupācijas laikā.

Ekspozīcijas noslēguma daļa rāda tautas cīņu par Latvijas valsts atjaunošanu 1980. gadu beigās un neatkarības atgūšanu 1991. gadā. Muzeja ekspozīcija aplūko arī latviešu dzīvi trimdā okupācijas gados, viņu kultūras dzīvi un ieguldījumu cīņā par neatkarīgas Latvijas valsts atjaunošanu.

Ar to arī 11.kom klases ekskursija beidzās, bet ne sekunde netika pavadīta neapgūstot ko jaunu, vai atsvaidzinot jau aizmirstas zināšanas. Visas klases vārdā varu teikt, ka iesakām arī citām klasēm doties šādā izglītojošā ekskursijā un uzzināt vēl nezinātas lietas par medicīnu un Latvijas okupāciju.

Sagatavoja : Nauris Timofejevs

Kategorija(s): Bez tēmas

Nav komentāru

Komentāri šim ierakstam ir slēgti.