ERKEN RESEARCH SCHOOL 2011

Šīs vasaras sākumā es un vēl 15 jaunieši no tādām Baltijas jūras valstīm kā Somija, Polija, Baltkrievija, Zviedrija, Latvija,  Igaunija, Lietuva, Ukraina mēnesi pavadījām Zviedrijā, Uppsalas universitātes organizētā vasaras nometnē. Mēs dzīvojām mazā pilsētiņā Norrmalmā, kurā pat nebija veikala, bet tikai picērija,  pie liela ezera vārdā Erkens, kur mūsu rīcība bija liela, dzeltena māja, laivas, velosipēdi, pirts un tur bāzētā laboratorija.

P7083087

Mums palīdzēja trīs mūsu vecuma asistenti, Anders, Nicola un Aurora, kas veda mūs ekskursijās uz Stokholmu, Uppsalu, Grōna Lund atrakciju parku, Norrtaljē, kā arī ikdienā garšīgi gatavoja ēst, organizēja aktivitātes un rūpējās par mūsu labklājību nometnes laikā.

IMG_1001

Latvija šogad bija labi pārstāvēta, jo mēs četratā vien aizņēmām ceturtdaļu dalībnieku. Ikdienā mums bija daudz brīvā laika un mēs gājām pirtī, braukājām pa ezeru, staigājam pa apkārtesošo mežu (kur atradām un sadraudzējāmies ar tur dzīvojošiem vikingiem) un devāmies uz tuvākajām pilsētām, lai atpūstos tur.

Atpūta mijās ar darbu – laboratorijā tika sniegtas lekcijas vides zinātnes jomās, jo mūsu uzdevums bija pa pāriem izveidot zinātniski pētnieciskos darbus, pētot ūdensdzīvniekus, planktonu vai ūdens ķīmisko sastāvu trīs ezeros, no kuriem viens ir Erkens.  Laboratorijas personāls un darba vadītāji bija ļoti izpalīdzīgi un paraugu vākšana laivās, izmantojot tādas ierīces kā ‘Ekman graber’, ‘Ruttner sampler‘ un visparastākos zvejas tīklus, bija interesantāka nekā bijām gaidījuši. Lai gan, rakstot projektus, katrs saskārās ar savām grūtībām (sevišķi planktonu grupa, kam tā arī neizdevās īsti izskaitīt organismus), visiem tomēr beigās bija gatavi pētījumi, no kuriem daudzi bija ļoti labi izstrādāti.

Pēdējā naktī visi palika nomodā, lai atvadītos no aizbraucējiem, kas pamazām brauca uz lidostu, lai atgrieztos savās mājās.

Pieredze, ko sniedza šis brauciens ir neaprakstāma ne tikai kā ieskats zinātniskajā darbā un pētnieciskā projekta izstrādē, bet arī kā Zviedrijas, dažādu tautu un kultūru iepazīšana, iegūstot jaunus draugus. Lai gan otrreiz man pašai diemžēl vairs nebūs iespēja piedalīties Erken vasaras nometnē, es iesaku to izmēģināt citiem.

Kategorija(s): Bez tēmas

Nav komentāru

Komentāri šim ierakstam ir slēgti.