Sveicam jaunās finanšu ekspertes!

Sigita_Permina_un_Maija_Abele Pirmo vietu un Jauno finanšu ekspertu titulus skolēnu zinātniski pētniecisko darbu konferencē „Paaudžu maiņa personīgo finanšu plānošanā – jaunā laikmeta jaunās prasmes” izcīnījušas 10. kom klases skolnieces Sigita Permina un Maija Ābele.

Maija un Sigita savā darbā „Inovatīvas ierosmes ģimenes budžeta plānošanai” jaunietes rosina ieviest e-čeku jeb elektronisku karti, kurā lietotāji varētu reģistrēt detalizētu informāciju par visiem saviem pirkumiem. Šāds rīks pēc autoru novērtējuma ģimenēm palīdzētu efektīvāk uzskaitīt un analizēt savus izdevumus.

Otro vietu Jauno finanšu ekspertu konferencē ieguva Terēze Elpere un Karmena Lauberga no Draudzīgā Aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzijas, prezentējot veikto pētījumu par jauniešu nākotnes profesijas izvēli ietekmējošiem faktoriem, bet trešo vietu – Sintija Bitmane un Santa Šemeta no Limbažu 3. vidusskolas par darbu, kas atklāja jauniešu priekšstatus par ienesīgākajām profesijām.

Jauno finanšu ekspertu konferencē, kuru organizēja Swedbank Privātpersonu finanšu institūts, savus darbus klātienē prezentēja sešu labāko zinātniski pētniecisko darbu autori, sniedzot priekšlikumus rīcībai, lai ikviena Latvijas ģimene varētu nodrošināt savu labklājību ilgtermiņā. Kopumā Jauno finanšu ekspertu konferencei tika pieteikti 127 darbi no 39 skolām visā Latvijā.

Darbu vērtēšanas žūrijas priekšsēdētāja, Swedbank Privātpersonu finanšu institūta pārstāve Diāna Krampe vērtē: „Skolēni konferencei bija nopietni gatavojušies – analizējuši literatūru par personīgo finanšu plānošanu, veikuši savu skolas biedru un viņu ģimeņu aptaujas. Lielu ieguldījumu deva arī skolotāji, kas ar atbildību un entuziasmu atbalstīja skolēnus darbu tapšanā. Ir paveikts ievērojams darbs! Bet jaunās finanšu ekspertes no Jelgavas ir nākušas klajā ar patiesi oriģinālu un vērtīgu ideju. Tās realizācijas iespējas noteikti pārrunāsim, kad meitenes uz vienu dienu pievienosies Institūta darbam.”

Valsts prezidents Valdis Zatlers apsveikuma vēstulē konferences dalībniekiem apliecināja, ka ir jau daudzkārt uzsvēris nepieciešamību apgūt pamata finanšu prasmes jau bērnudārzā un vēlāk skolā, līdzīgi kā lasītprasmi un rakstītprasmi. „Mums ir nepieciešams vērst īpašu uzmanību uz finanšu izglītošanu skolās. Nesenā finanšu un ekonomiskā krīze mums spilgti pierādīja, cik nozīmīga ir finanšu prasmju apgūšana, spēja apdomīgi un pareizi rīkoties ar naudu. Un tieši jaunieši allaž ir visatsaucīgākā auditorija jaunu prasmju un zināšanu apgūšanai, kā arī to vairošanai savās ģimenēs,” uzsvēra Valdis Zatlers.

Arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis apsveikuma vēstulē konferences dalībniekiem norādīja, ka liela loma jaunās paaudzes audzināšanā ir skolām – pilnveidojot jauniešu zināšanas un audzinot personības, kuras radītu un realizētu jaunas idejas un inovācijas Latvijas attīstībai.

Uzrunājot konferences dalībniekus klātienē, finanšu ministrs Andris Vilks apsveica jauniešus ar vēlmi kļūt par jaunajiem finanšu ekspertiem. Finanšu ministrs norādīja, ka ir ļoti grūti jau skolas solā pateikt, ko gribas darīt nākotnē, bet jāatceras, ka katram jau šūpulī ir ielikts viņa darbs. „Ir tikai jāvēro zīmes un tām jāseko. Nevajag lauzties pa svešām durvīm, kas jums nemaz nav paredzētas,” atzina Vilks.

Jauno finanšu ekspertu konference šogad tika organizēta pirmoreiz, tomēr Swedbank Privātpersonu finanšu institūtā iecerēts to padarīt par ikgadēju tradīciju. Pasākuma mērķis ir atbalstīt jauno finanšu ekspertu – nākotnes ģimenes, uzņēmuma un valsts budžeta plānotāju – centienus un jau šobrīd ieklausīties viņu viedoklī.

Konferences materiāli, interneta tiešraides ieraksts un fotoreportāža drīzumā būs pieejami Swedbank Privātpersonu finanšu institūta mājas lapā.

(No www.manasfinanses.lv/)

Kategorija(s): Bez tēmas

Nav komentāru

Komentāri šim ierakstam ir slēgti.