Apsveicam!!!

Biznesa izglītības biedrības Junior Achievement – Latvija (JAL)  Ēnu dienas “Veiksmes stāstu” konkursa  uzvarētājs – Toms Niparts (11.kom), kurš saņems iespēju izvēlēties sev tīkamu vakanci Ēnu dienas 2011 laikā. Viņš spējis izmantot visas Ēnu dienas sniegtās iespējas vispilnīgāk – guvis iedvesmu, jaunas zināšanas un pieredzi, spējis izvirzīt mērķus un sasniegt tos, nodibināt kontaktus un īstenot savus pirmos biznesa projektus!

Konkursa laureātes- Signe Eglīte (10.kom) un Madara Riekstiņa (12.kom)

Toms Niparts, mācās Jelgavas Spīdolas ģimnāzijā, ēnoja Latvijas Tirdzniecības un Rūpniecības kamerā:

2010. gada 17. februārī man bija lieliska iespēja ēnot LTRK valdes priekšsēdētāju, kā arī ļoti inteliģentu, zinošu un vispusīgu personu Žaneti Jaunzemi – Grendi. Nekādā gadījumā nenožēloju, ka bija jādodas no Jelgavas uz Rīgu ar pirmo vilcienu ap pieciem rītā un mājās atgriezties izdevās tad, kad visi jau gulēja.

Dienas iesākumā tikāmies ar LTRK reģionālo nodaļu vadītāju un citiem darbiniekiem un kopīgi mērojām ceļu uz tālo Daugavpili, kur Žaneta uzstājās Daugavpils Uzņēmēju forumā. Ceļa gaitā iepazīstināju delegāciju ar sevi detalizētāk, kā arī uzzināju svarīgāko par visiem, ar kuriem atrados transportlīdzeklī. Braucot Žaneta sniedza man daudz interesantu padomu, pat zīmējot shēmas uz aizsvīdušā loga. Daugavpilī pēc foruma devāmies vizītē pie mēra, kur iepazinos ar Latvijas otrās lielākās pilsētas galvu. Dienas turpinājumā apmeklējām arī LTRK Daugavpils nodaļu un vakariņojām ar dažiem vietējiem uzņēmējiem, kuri bija ieinteresēti sadarboties ar LTRK.

Dienas gaitā Žaneta pauda atziņu, ka saskata manī perspektīvu un piedāvāja iespēju izmēģināt savus spēkus, cenšoties piesaistīt LTRK jaunus biedrus. Par iespēju biju neizsakāmi priecīgs un pateicīgs. Mājupceļā, vilcienā jau uzreiz tika izlasīta grāmata, kuru dienas noslēgumā LTRK delegācija man pasniedza kā piemiņas velti un dāvanu.

Jau pēc pāris nedēļām iepazinos ar Jelgavas nodaļas vadītāju, kurai centos asistēt. Pēc laika man izteica piedāvājumu asistēt ne tikai ar biedru piesaisti, bet arī ar izstādes „Zemgales biznesa dienas 2010” rīkošanu. Diemžēl izstāde dēļ niecīgās atsaucības tika atcelta, taču pieredze, kuru guvu visā šajā laikā, ir neatsverama. Vēl aizvien saglabājušās lieliskas attiecības ar LTRK darbiniekiem, ik pa laikam iegriežos viņu ofisā Rīgā, lai tiktos ar Reģionālo nodaļu direktoru Jaroslavu Romanoviču, ar kuru izveidojušās ļoti draudzīgas un labas attiecības. Esam kopā realizējuši atsevišķus projektus, kā arī 2010. gada rudenī nodibinājuši savu uzņēmumu.
Stāstīt vēl būtu ļoti daudz ko, bet limits jāievēro. Īsumā sakot – šī Ēnu diena, diena, kuru atcerēšos visu mūžu, pavēra man jaunas durvis un sagrieza dzīvi ar kājām gaisā!

Madara Riekstiņa, mācās Jelgavas Spīdolas ģimnāzijā, ēnoja Zvērinātu advokātu birojā:

Junior Achievement Latvia rīkotā „Ēnu diena” ir lieliska iespēja sekot līdzi sev iecienītākās profesijas pārstāvim visas dienas garumā. Varu būt tikai priecīga par to, ka arī mana skola-Jelgavas Spīdolas ģimnāzija ir iesaistījusies šajā Junior Achievement Latvia rīkotajā projektā. Tā gan ir skolēnu pašu izvēle doties vai nedoties „ēnot ” kādu profesijas pārstāvi, taču es visus gadus, kad man ir bijusi iespēja, esmu gājusi „ēnot” visdažādāko profesiju pārstāvjus, taču viena gada ‘’Ēnu diena’’ izmainīja visas manas domas par manu nākotnes profesiju un pamudināja pievērsties kam citam.
Tas bija 2009. gada februāris, kad vēl līdz galam nebiju izdomājusi kur doties „Ēnu dienā” un mani sarunāja „ēnot” pie  Zvērināta advokāta Ērika Spureļa. Dienu iesāku kopā ar viņu plkst. 9:00, kad viņa birojā viņš iepazīstināja ar  sevi,savu biroju, ikdienas darba pienākumiem un kolēģiem. Tad plkst. 11:00 devos līdzi savai „ēnai” uz tiesas sēdi, kur Ē.Spurelis bija advokāts vienai no tiesā pārstāvētajām pusēm.
Tiesas sēde mani aizrāva tik ļoti, ka tajā brīdī sapratu to, ka tas ir tas ar ko vēlos nodarboties nākotnē-aizstāvēt cilvēkus! Pēc tam sekoja pusdienas kopā ar manu „ēnojamo” personu, patīkama saruna par un ap viņa profesiju un tad jau arī mūsu kopīgi pavadītā diena bija galā.
Pēc šīs dienas kopā ar advokātu katru dienu domāju par to, ka nākotnē vēlos būt advokāte. Arī 2010. gadā „Ēnu dienā” devos uz Tieslietu Ministriju pie valsts sekretāra vietnieces tiesu jautājumos, kas mani mazliet iepazīstināja ar pašu Ministriju, tās struktūru un galvenajiem pienākumiem. Šogad, kas arī būs mans pēdējais gads, kad varēšu doties „ēnot’’ plānoju doties uz Tieslietu Ministriju pie paša Tieslietu ministra-A. Štokenberga. Daudzi jaunieši neizmanto šo iespēju doties „Ēnu dienā” un daudz labprātāk izvēlas pavadīt šo dienu mājās pie televizora, tādejādi domājot, ka ir ieguvēji. Visus gadus, kad kopš 6. klases man ir bijusi iespēja doties „Ēnu dienā” esmu to izmantojusi, sakot ar vecāku darba vietām un šogad jau beidzot ar pašu Tieslietu ministru.

Signe Eglīte, mācās Jelgavas Spīdolas ģimnāzijā, ēnoja Fotostudijā:
„Junior Achievement Latvia” projekta „Ēnu diena” popularitāte pieaug ar katru gadu, jo tā ir satriecieša iespēja jauniešiem iepazīties un gūt priekšstatu par sev interesējošu profesiju un tās pārstāvju ikdienas pienākumiem. Gadu no gada aizvien vairāk dažādi profesiju pārstāvji piesakās šim projektam, lai jauniešiem būtu iespēja tos ēnot, protams, pieaug arī ēnotāju skaits.
Jau piecus gadus man ir bijusi lieliska iespēja ēnot dažādu profesiju pārstāvjus, – policistus, medicīnas izmaksu inspektori, frizieri, kā arī ļoti atpazīstamu fotogrāfu –, uzzinot, kādi ir to ikdienas darba pienākumi. Katru gadu izvēlējos pilnīgi citādākus profesiju pārstāvjus, lai paplašinātu savu redzesloku un lai nākotnē varētu labāk izlemt, par ko kļūt un ar ko nodarboties.
Pagājušā gada JAL projekta ietvaros ēnoju Latvijā populāro fotogrāfu Sergeju Kondrašinu, Calendar.lv fotogrāfu, jo vēlējos turpināt dažādot savu Ēnu dienas pieredzi. Kad biju izlēmusi, ka vēlos ēnot tieši šo fotogrāfu, tad daudziem skolasbiedriem radās dažādi viedokļi par manu izvēli, jo bija iespaidojušies no „dzeltenās preses” rakstiem, bet tomēr nolēmu riskēt ar savu izvēli. Aptuveni nedēļu pirms Ēnu dienas sazvanīju S.Kondrašinu, lai norunātu konkrētu tikšanās laiku un pārējās detaļas. Sarunas laikā fotogrāfs atzina, ka nav informēts par šādu projektu, bet tas nebija šķērslis, lai jau pēc nedēļas ēnotu šo ievērojamo personību.
Norunātajā dienā devos uz Rīgu, uz konkrēto adresi, kur atradās fotogrāfa mājoklis apvienojumā ar darba vietu – fotostudiju. Pirmais iespaids par S.Kondrašinu bija ļoti pozitīvs, jo ļoti laipni sagaidīja savā darba vietā. Tikšanās noritēja ļoti veiksmīgi, jo uzzināju gan par fotogrāfa ikdienu, gan dažādiem interesantiem atgadījumiem, kas radušies fotogrāfējot kādu personību, ka arī par plašo aparatūras klāstu. Man bija iespēja aplūkot dažādus mākslinieka foto – portretus, ainavas un tml., nodemonstrēja arī videofilmas, kurās vareju vērot fotogrāfa darbību arī ekstremālos apstākļos – gan kalnos ledainā ausktumā, gan arī svelmainā tuksnesī, apmeklēju arī pašu fotostudiju. Tikšanās nobeigumā fotogrāfs uzdāvināja savu grāmatu ar fotoattēliem, lai paliek man piemiņā par šo Ēnu dienu. Šī bija viena no interesantākajām Ēnu dienām, kurā esmu piedalījusies, jo uzzināju tik daudz par fotogrāfu pienākumiem, darba ikdienu. Un, neskatoties uz skolasbiedru komentāriem par šo personību, varēju tiem apgalvot pilnīgi pretējo, sakot, ka tieši šis fotogrāfs ir ļoti radošs, aizrautīgs un viens no labākajiem savas profesijas pratējiem!
„Ēnu diena” man ir devusi plašu pieredzi par katru no kādreiz ēnotajām personībām, jo, manuprāt, tā ir iespēja, lai paplašinātu savu redzesloku un izpratni, kā arī lai tuvāk iepazītos ar konkrētās profesijam pārstāvjiem, to darba ikdienu un pienākumiem, tādēļ ikvienam iesaku piedalīties šajā projektā, jo tā tik tiešām ir satriecoša iespēja!

Kategorija(s): Bez tēmas

Nav komentāru

Komentāri šim ierakstam ir slēgti.