LATVIJAS 91.DZIMŠANAS DIENAS SVINĪBAS

12.klašu svinīgā pieņemšana Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā

12.klašu svinīgā pieņemšana

12.klašu svinīgā pieņemšana

Katru gadu 17.novembrī, dienu pirms Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienas, Jelgavas Spīdolas ģimnāzija svinīgā pasākumā, dziedot patriotiskas dziesmas un klausoties viesu uzrunās, svin valsts dzimšanas dienu, savukārt 12.klases, kam ikgadējā pasākumā paredzēta svētku pieņemšana muzejā, vienojas aicināt kādu tautā pazīstamu cilvēku, šoreiz tas bija raidījuma „Kas notiek Latvijā?” veidotājs, vadītājs un žurnālists  Jānis Domburs.

DSC03850

Klases audzinātāju pieteikti, 12.klašu skolēni, svinīgi ģērbušies, devās sasveicināties ar viesiem. Lepni stāvot pie skolas karoga, jauniešus sagaidīja un sveicināja Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas direktore Ilze Vilkārse.  Apsveikuma runu teica gan muzeja direktore Gita Grase, gan Jelgavas pašvaldības aģentūras «Kultūra» direktors Mintauts Buškevics, jauniešiem vēlot būt patstāvīgiem, pārliecinātiem ceļā uz savu mērķi. Taču vislielāko skolēnu izbrīnu izpelnījās žurnālista Jāņa Dombura vēlējums „nebūt neliešiem”, kas skolēnos raisīja gan smaidu, gan nopietnas pārdomas par notiekošo valstī, kā arī domas, ka mēs nākotnē, kaut mazliet, varam to visu izmainīt. J.Domburs atzina,  ka viņam «oficiālās runas krīt uz nerviem». Tāpēc īsi un kodolīgi aicināja: «Novēlu, lai jūs neļautos kārdinājumiem, kuru dēļ vēlāk nevarētu paskatīties kādam acīs, kā arī neesiet tikai labi cilvēki, kuru klusēšanas, vienaldzības dēļ var darīt nelietības!”

Kuluāru sarunas

Kuluāru sarunas

Pēc svinīgajām uzrunām, kuras izteica arī 12.klašu pārstāvji, skolēni izrādīja interesi un dalījās pārdomās ar viesiem.   Pateicības vārdi mūsu klašu skolotājām – Daigai Krišānei, Birutai Ķempelei un Ilonai Spricei.

Valsts svētku kūka ar 12.klašu vēlējumu

Valsts svētku kūka ar 12.klašu vēlējumu

Pateicamies par sadarbību muzeja darbiniekiem.

Veidoja: Alīna Bērziņa (12.v), Daiga Krišāne

Svinīgais valsts svētku pasākums

17.novembra rītā Spīdolas ģimnāzijā valdīja svētku gaisotne. Skolēni pulcējās zālē saposušies svētku tērpos. Par godu Latvijas dzimšanas dienas svinībām, katru gadu spīdolieši aicina pie sevis, kādu interesantu, tautā iemīļotu cilvēku. Šogad viņi paziņoja, ka nevēlas tikties ar valsts ierēdņiem vai politiķiem, bet gan ar kādu domājošu žurnālistu.

Kopīgi izvēlējās un uzaicināja skolas svētkos piedalīties publisko debašu raidījuma «Kas notiek Latvijā?» autoru un vadītāju Jāni Domburu.

Pēc kopīgi nodziedātās Latvijas Republikas himnas, svinīgo pasākumu iesāka skolas direktore Ilze Vilkārse, kas ar savu runu aizdedza, katra klausītāja sirdī svētku liesmiņu. Viņa uzsvēra to, cik liela nozīme ir mīlestībai ģimenē un labai saskaņai cilvēku starpā, ko nespēj aizstāt materiālās vērtības.

!Spīdolas ģimnāzijas koris un skolas direktore I. Vilkārse.

Spīdolas ģimnāzijas koris  nodziedāja dziesmu „Latvju zeme vaļā stāv!” no Z. Liepiņa rokoperas “Lāčplēsis”. Dziesmas vārdi stāstīja par neaizsargāto Latvijas zemi un katram  klausītājam radās vēlēšanās pasargāt to no ienaidnieka, kā savulaik to  bija darījuši latviešu karavīri….

Visus pārsteidza Dzejas uzvedums skolotājas E. Apsītes vadībā, kurā bija izmantoti N. Ikstenas, G. Repšes, A. Čaka darbu fragmenti. Kompozīcijā autore mēģināja parādīt , kā Latvija ir mainījusies laikam ejot. Centrālais tēls bija  vientuļš muzikants , kas simbolizēja A. Čaku. Viņš sēdēja  kādā nomaļā Rīgas klubiņā un redzēja, cik ļoti  trīsdesmitajos gados izmainījusies pilsēta. Viņam prātā atausa vīzijas par Latvijas vēstures tēmām, kurās galvenā vieta bija latviešu strēlniekiem – cīnītājiem par savu zemi un  tautas labāku nākotni. Komozīciju noslēdza koris ar M. Brauna dziesmu „Saule, Pērkons, Daugava.”

!IMG_1220

Nākamā runātāja vēsturnieka un skolas dibinātāja Andra Tomašūna balsī bija jaušams saviļņojums. Viņš stāstīja, ka vēlējies izveidot īpašu skolu, kas atšķirtos no citām.Un tagad saprot, ka bija vērts to darīt. A. Tomašunš  aicināja skolēnus iegūt labu izglītību un kļūt par saimniekiem savā zemē.

!A.Tomašūnas aicina būt par saimniekiem savā valstī Latvijā.

Uzaicināto viesu vidū bija Jelgavas pašvaldības aģentūras «Kultūra» direktors Mintauts Buškevics. Viņš dalījās atmiņās par dzīvi Latvijā padomju gados, par to cik daudz drosmes vajadzēja latvietim, lai tas uzdrīkstētos dziedāt dziesmas latviešu valodā. M. Buškevics novēlēja skolēniem pašiem veidot savu nākotni un izmantot iespējas , kuras sniedz brīva valsts.

Ar dziļu interesi skolēni uzklausīja žurnālistu Jāni Domburu un bija patīkami pārsteigti, ka augstajam viesim, kurš mēdz izvairīties no skolās rīkotiem garlaicīgiem pasākumiem, šis likās tiešām interesants.

!Jāns  Domburs

Skolas pasākumi vienmēr ir bijuši īpaši, jo tajos uzstājas Spīdolas ģimnāzijas talantīgie skolēni. Šogad tika izteikata milzīga pateicība mūzikas skolotājai Guntrai Minkevicai, skatuves runas skolotājai Elīnai Apsītei un Ritmai Tīrumniecei, kuras kopā ar skolēniem izveidoja emocionālu patriotisku pasākumu.

Rakstu sagatavoja Inese Koha.

Kategorija(s): Bez tēmas

Nav komentāru

Komentāri šim ierakstam ir slēgti.